Épületek, épület fotózás, épületvideók

A modern kori épületek, munkahelyek és otthonok megalkotói arra törekszenek, hogy olyan élhető élettereket hozzanak létre, amik tökéletes harmóniában vannak a környezetükkel és a felhasználók igényeivel. Egy építész vagy generálkivitelező iroda akkor lehet igazán sikeres, ha nem csak a saját kézjegyét akarja otthagyni egy épületen, hanem valódi törődést is táplál a megrendelő igényei felé.

Ez utóbbi azért is nehéz, mert ma sokszor a költségek optimalizálása az első szempontok között szerepel az építészetben, így szinte minden alkotó keretek közé van szorítva. Természetesen ennek pozitív oldala is van, hiszen többek között ennek is köszönhetően egyre környezettudatosabban, gyorsabban és optimalizáltibban lehet építeni.

Átadás után a projekten dolgozó építész és generálkivitelező cég, valamint az általuk egybe fogott vállalkozók érthető módon büszkék az elvégzett munkára. A tulajdonosok, értékesítők és ingatlanosok pedig a lehető legszínvonalasabb minőségű anyagokkal szeretnének dolgozni az értékesítés során. Éppen ezért nem mindegy, hogy egy adott épületet milyen módon örökítünk meg és hogyan meséljük el épületfotókkal vagy egy rövid videóval annak történetét.

Irodaházak, irodák Családi házak, lakóépületek, nyaralók Szállodák, hotelek, éttermek, kavézók Gyárak, üzemek Intézmények és középületek Társasházak Belsőépítészet Légi és drone épületfotók Épületvideók

Irodaházak, irodák fotózása és videózása

Az elmúlt években kimagaslóan sok új irodaház épült. Ezek nagy része már felveszi a versenyt a Nyugat-Európában található irodaépületekkel és munkahelyekkel, legyen szó külső vagy akár belsőépítészeti megjelenésről.

Épületfotózás és videózás szempontjából ezek azért szerencsés épületek, mert egy családi házzal, étteremmel vagy egy hotelszobával ellentétben itt sokkal több a hely és fény, folyamatosan dolgozó takarító személyzet van, akik rendben tartják az épületet és viszonylag kevés az egyéb zavaró tényező.

A letisztult szellős terek, hatalmas modern homlokzatok, nagy üvegfelületek remek kompozíciókat alkotnak már önmagukban is. A jelenlegi épületfotós trendek igazi művészi szintre emelik az irodaépület videózást és irodaház fotózás. Az utómunka tekintetében ezek a felvételek már inkább a digitális látványtervekre hasonlítanak, mint hagyományos fotókra.

Családi házak, lakóépületek, nyaralók fotózása és videózása

Ez egy sokkal intimebb területe az épületfotózásnak, hiszen a tulajdonosok otthonukba, privát életterükbe engedik be a fotóst. Munka közben jóval több tárgyat kell elrendezni, megigazítani, mint az irodaházak fotózása közben.

A videó és képanyagnak mindenki számára érthető módon kell elmagyarázniuk az épületen belüli kapcsolódásokat és az épület külső és belső elrendezést. A végfelhasználónak, legyen az egy online böngésző érdeklődő vagy egy nyomtatott magazin olvasója, minden esetben a lehető legélethűbben kell visszaadni az épületet, miközben kiemeljük annak előnyeit és szépségét. Ezért nagyon fontos a megfelelő időpont, a fényviszony, az árnyékok és az időjárás a lehető legjobb felvételek elkészítéséhez. Figyelembe kell venni, hogy az utómunka során mit szeretnénk elérni, hogy azt megkönnyítve a legjobb alapanyagokat készítsük el az épületek, családi házak fotózásakor.

Szállodák, hotelek, éttermek, kavézók fotózása és videózása

Bizonyos szempontból hasonló a lakóház és belső építészeti fotózáshoz. Itt nagy hangsúlyt kell fektetni a minőség, hangulat és kényelem érzet megfelelő átadására, hiszen közvetlenül az értékesítés múlik rajta. Két dimenzióban kell egy három dimenziós teret megmutatni a lehető legérthetőbb és legmeggyőzőbb módon azon vendégek számára, akik még sohasem jártak az adott térben.

Szálloda fotózás és hotel videók nélkül lehetetlen az értékesítés, mivel érthető módon senki nem szívesen fizet olyan szobáért, amit még nem látott vagy legalábbis nem győződött meg az adott hely színvonaláról és annak rá gyakorolt hatásáról.

Éttermek és kávézók esetén is szükség van megfelelő épület és belső építészeti fotókra, mivel ezek a marketing anyagokhoz, a hotelekhez hasonlóan, itt is nélkülözhetetlenek.

Legyen szó webes, nyomtatott vagy közösségi média megjelenésről, a hotelek, éttermek és egyéb vendéglátóhelyekről készült képi anyagoknak a lehetőség szerinti legcsábítóbbnak kell lenni, anélkül, hogy félrevezetnénk vele bárkit.

Gyárak, üzemek fotózása és videózása

Problémás és nehéz épületfotós kategória, hiszen sokszor három műszakban zajlik a gyártás, termelés. A nagy cégek féltik a titkaikat a konkurenciától. Félnek a képekről leszűrhető esetleges hiányosságoktól, hibáktól, ami akár súlyos büntetéshez vagy egy lejárató kampányhoz is vezethetnek.

Éppen ezért komoly egyeztetést és előkészületet igényel és sok utómunkával jár a képek és videó anyagok szerkesztése. Az ipari épület és gyárépület fotókon, videókon fontos, hogy korszerű, világos és rendezett képet adjunk vissza a cég munkájáról és az ottani körülményekről. Ezen felül ügyelnünk kell a saját magunk és mások biztonságára is.

Az ipari épület fotózás, gyárépület fotózás, üzemek fotózása és videózása talán az egyik legspeciálisabb és legtöbb odafigyelést igénylő épületfotós, épületvideós feladat.

Intézmények és középületekkel kapcsolatos fotózás, videózás

Hasonló az üzemek és ipari létesítmények fotózásához. Itt is fontos tisztázni, hogy mit szabad és mit nem, ami minden esetben egyedi lehet, mivel ugyanazok a szabályok vonatkoznak egy sportlétesítményre, mint egy iskolára vagy állami intézményre.

Művészi értékét tekintve a középület és intézmény fotózás, valamint videózás is számtalan lehetőséget kínál. A kortárs, modern terek és építészeti megoldások rengeteg kreatív kompozíciót alkotnak, amit az épületfotókon keresztül megfelelően vissza lehet adni.

Manapság már az oktatási intézmények is hasnonló módon küzdenek a diákokért, mint a kereskedelem külömböző szektoraiban dolgozó egyéb vállalatok a felhasználókért, fogyasztókért, vendégekért, ezért itt is nagyon fotos a megjelenés és a marketing. Ezekhez pedig nélkülözhetetlen a megfelelő vizuális kommunikáció, beleértve a magas minőségű kép és videóanyagokat is.

Társasházak fotózása és videózása

Ingatlan fejlesztők, generál kivitelezők és ingatlan értékesítési irodák számára nyújtott fotós szolgáltatás. Ezek az épületfotók vagy referenciaként szolgálnak, például egy generálkivitelező vagy szerkezetépítő cég honlapjára, vagy az értékesítéshez szükségesek az ingatlanberuházók és értékesítést ellátó cégek munkájához.

Társasházak videózásakor, valamit az ilyen épületek fotózásakor a stílusos hangulat, a látványtervekhez hasonló megjelenés és magas minőségérzet sugárzása a fontos. Napfényes, légies, a zsúfoltságot teljesen mellőző épületfotókra, valamit dinamikus és kellemes hangulatú, tisztaságot sugárzó videókra van szükség.

Építészetileg egy kicsit a szállodákhoz hasonló épületek ezek, amelyek végfelhasználói jó környezetre és minőségi élettérre vágynak. A belvárosban található társasházak fotózása és videózásakor sokszor a szűk utcák, a parkoló autók és a környező épületek jelentik a legnagyobb kihívást.

Belsőépítészet fotózás és videózás

A belső építészek olyan művészek, akik elhivatottak, valamint érzékenyek munkájukra és határozott véleménnyel rendelkeznek arról, mit akarnak látni. Belsőépítészeti fotózás esetén és a belső terek videón történő bemutatásakor fontos a kapcsolódó aktuális trendek ismerete és a megfelelő technikai háttér is.

Olyan színhelyes képek készítését igénylik ezek a fotók, amik emellett még hangulatot is sugároznak. Éppen ezért a megfelelő színhőmérséklet megtalálása, professzionális világítás és utómunka is szükséges hozzá, hogy a belsőépítészeti fotókkal a megfelelő hatást érjük el.

Sok esetben a belső építészek is részt vesznek ezeken az épületfotózásokon és segítik a fotós, videós munkáját a tárgyak, bútorok tökéletes elhelyezésével. Ha azonban a belsőépítészeti fotózás során az épületfotós magára marad, akkor önmagától is el kell tudnia rendeznie az adott teret a lehető legtökéletesebb módon a megfelelő végeredmény érdekében.

Légi és drone (drón) épületfotók, légi videó felvételek

Bizonyos esetekben elkerülhetetlen, ha egy épület fekvéséből adódóan nincsen más mód arra, hogy azt megfelelően tudjuk bemutatni. Ezen felül teljesen új perspektívákat és nézőpontokat ad a fotós kezébe. Olyan látványos szögekből készíthetünk felvételeket, amikre eddig nem vagy csak költséges helikopteres repülés árán volt lehetőség.

A technika fejlődésének köszönhetően egyre több megoldás van rá, hogy a legextrémebb körülmények között is megfelelő felvételek készülhessenek, ez pedig nagyban megkönnyíti a a munkát minden területen, így az épületfotózásban is.

A drone épületfotók, drone videók és ingatlanfotók igényelnek némi szakértelmet, megfelelő gyakorlatot és tapasztalatot. A droneok használata az épületfotózásban tagadhatatlanul fontos és hasznos, ugyan akkor azt is fel kell mérnünk, hogy mikor és miért van rá szükség, illetve mi az, amit csak kézi kamerával vagy esetleg csak állványról érdemes kivitelezni.

Légi drón épületfotózások készítésekor nagyon fontos, hogy betartsuk a megfelelő jogszabályokat és biztonsági előírásokat a légtér használatakor.

Az oldalon található épületfotókat és videókat Kaposi Tamás épületfotós készítette.